De vereniging voor professionals bij Defensie
Achtergrond_Home.jpg
Nabetaling tegemoetkoming reiskosten

De afgelopen week hoorden wij regelmatig vragen over de nieuwe regeling woon-werkverkeer (WWV) die per 1 december is ingevoerd. Wij merken dat er met name onduidelijkheid kan zijn over de nabetaling van de verhoogde kilometervergoeding. Sommigen van u hebben deze nabetaling namelijk al ontvangen, terwijl anderen daar tot volgend jaar op moeten wachten. In dit bericht verschaffen we u meer duidelijkheid waarom dit het geval is.


In het arbeidsvoorwaardenakkoord 2021-2023 is afgesproken dat de nieuwe tegemoetkoming woon-werkverkeer vanaf 1 juli 2022 geldt. Deze nieuwe tegemoetkoming is vanwege aanpassingen van de defensiesystemen pas vanaf 1 december 2022 ingevoerd. Daarom ontvangen medewerkers die een te lage tegemoetkoming hebben ontvangen, nog een nabetaling met terugwerkende kracht over de periode 1 juli 2022 tot en met november 2022. Deze nabetaling is gebaseerd op het verschil tussen de oude en de nieuwe tegemoetkoming woon-werkverkeer en het aantal reisdagen dat in het persoonlijke werkrooster is opgenomen vanaf 1 juli 2022. Medewerkers die over bovenstaande periode teveel tegemoetkoming hebben ontvangen betalen dat niet terug.


De nabetaling vindt per doelgroep anders plaats. De doelgroep die als eerste een nabetaling ontvangt, heeft deze reeds gekregen bij het loon van december. Deze groep heeft in uitgeruild en daarmee hun eindejaarsuitkering gebruikt om hun tegemoetkoming aan te vullen tot 19 cent per kilometer. Dit herstelt Defensie binnen dit fiscale jaar met het salaris van december. Dat betekent dat deze groep over de periode 1 juli 2022 tot en met november 2022 netto 19 cent per kilometer ontvangt en de eindejaarsuitkering weer wordt opgehoogd met het deel dat teveel is uitgeruild.


Hoort u niet tot de groep die heeft uitgeruild en heeft u conform de afspraken wel recht op een nabetaling? Dan ontvangt u de nabetaling naar verwachting in mei 2023. In het nieuwe jaar ontvangt hierover meer informatie.

Verenigingen

logo KVMO DIAP

KVNRO

nov

Contact

Koninginnegracht 19
2514 AB Den Haag

070 - 383 95 04