De vereniging voor professionals bij Defensie
Achtergrond_Home.jpg
Herbeleef de Slag om Ypenburg - Den Haag

Op zaterdag 9 mei 2015 wordt de slag om Ypenburg opnieuw gestreden. Net zoals dit 75 jaar geleden plaatsvond. Het evenement barst los vanaf 10.00 uur op het voormalige vliegveld Ypenburg, op het evenemententerrein Böttgerwater.
 
Acteurs in historisch correcte uniformen demonstreren hoe de veldslag zich in 1940 voltrok tussen het Nederlandse en Duitse leger. Vanaf 11.00 uur verdedigen de Nederlandse troepen het vliegveld tegen Duitse parachutisten. Alsof u terug bent in de tijd.
 
Een spreker zal de gebeurtenissen toelichten. Houdt u rekening met enig (ongevaarlijk) knalwerk.
 
Na het evenement kunt u met een drankje napraten met de acteurs over Toen en Nu en over Vrede en Veiligheid. Ook kunt u een bezoek brengen aan de tentoonstelling over de Slag om Ypenburg en deelnemen aan de battlefield tour.
 
Ook leuk voor kinderen? Ja natuurlijk. Ze mogen verkleed als soldaat komen, zich uitleven op de hindernisbaan, een tentje bouwen, koken en hun eerste parachutesprong maken uit een heuse parachutistentoren.
 
De jeugd kan een vlucht maken in de F16 Flightsimulator.
De Slag om Ypenburg - Den Haag wordt muzikaal omlijst door de Fanfare ‘Bereden Wapens’.
 
U bent van harte welkom op deze interessante en gezellige dag.
 
Achtergrondinformatie over de slag
Op 10 mei 1940 zorgde een verrassingsaanval met Duitse parachutisten op Ypenburg voor een directe dreiging voor Nederland. Hun opdracht was Koningin, regering en legerleiding gevangen te nemen en zo de Nederlandse overgave binnen een dag te regelen. Nederlandse rekruten versloegen de paratroepen en voorkwamen dit. Het monument op het ILSY-plantsoen herinnert daaraan. Bovendien ontlenen veel Ypenburgse straten hun naam aan deze strijd.
 
Meer informatie vindt u op http://meidagen.historischypenburg.nl/

Verenigingen

logo KVMO DIAP

KVNRO

nov

Contact

Koninginnegracht 19
2514 AB Den Haag

070 - 383 95 04