De vereniging voor professionals bij Defensie
Achtergrond_Home.jpg
Vernietigende conclusies enquête

Defensiepersoneel geeft minister de rode kaart

 

De enquête naar het vertrouwen van defensiepersoneel in de werkgever levert schokkende conclusies op die vernietigend zijn voor minister Hennis en de top van Defensie. Twee op de drie militairen heeft weinig tot geen vertrouwen in de top. Liefst 84% van de ondervraagden vindt dat de minister er niet in is geslaagd dat vertrouwen te herstellen. Defensiemedewerkers hebben onder andere enorm veel last van materieel- en munitietekorten, de basisgereedheid is niet op orde, de werkdruk is hoog en de veiligheid van de medewerkers is in het geding.

 

De enquête is een initiatief van alle defensievakbonden. Hij werd eind 2016 gehouden onder actief en postactief defensiepersoneel, zowel burgers als militairen. In totaal hebben 8479 personen de vragenlijst ingevuld, van wie 5237 volledig. Men kon de enquête invullen t/m 31 december 2016, dus nog vóór het mislukken van de arbeidsvoorwaardenonderhandelingen. De kans dat momenteel nóg minder (oud) defensiemedewerkers vertrouwen in de minister hebben, is dus aanzienlijk.

 

Kritisch en ontevreden
Het defensiepersoneel is vergeleken met eerdere enquêtes (in 2013 en 2014) nog steeds kritisch en ontevreden over Defensie als werkgever. 80% van de militairen en driekwart van de burgers vinden dat Defensie haar personeel niet als belangrijkste kapitaal ziet. Slechts 2,66% van de ondervraagden meent dat Defensie handelt in het belang van het personeel; liefst 85,37% vindt van niet.
En bijna twee derde van het defensiepersoneel meent dat Defensie (helemaal) niet kan omgaan met kritiek. Slechts 10% zegt dat Defensie dat wél kan. Verder vindt gemiddeld 64% dat Defensie geen duidelijke visie heeft voor de toekomst van de organisatie.

 

Toestand krijgsmacht uiterst zorgwekkend
De huidige toestand van de krijgskracht is uiterst zorgwekkend. De basisgereedheid van de eigen eenheid is niet op orde, zo vindt bijna de helft van de ondervraagden. Slechts 0.93% is er wel tevreden over. Verder is er een (fors) gebrek aan munitie en materieel, ook bij missies. Ruim de helft van de militairen (52%) heeft met munitietekort te maken gehad tijdens oefeningen en trainingen, 20% bij missies (in tegenstelling tot wat Defensie tot nu toe beweerde). Ook de beschikbaarheid van reserveonderdelen is volgens 71% (sterk) verslechterd.

 

Hoge werkdruk, uitrusting niet op orde
Twee derde van de ondervraagden geeft aan werkdruk te ervaren, teams zijn niet op sterkte en functies zijn vervallen. Bij ruim een kwart van de mensen is de uitrusting (helemaal) niet op orde en 1 op de 8 heeft nog steeds geen beschermingsmiddelen. Zij moeten dus onveilig werken. Verder blijkt uit diverse opmerkingen die de ondervraagden konden toevoegen dat de minister haar waardering wel uitspreekt in woorden, maar die niet omzet in daden. Zij voelen zich allesbehalve ‘het goud van de organisatie’.

 

Het rapport is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met een wetenschappelijk medewerker aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

 

U kunt het rapport hier downloaden.

 

Bekijk hier de persconferentie in Nieuwspoort:

 

{youtube}HBYeM4Xzqf4{/youtube}

 

 

Verenigingen

logo KVMO DIAP

KVNRO

nov

Contact

Koninginnegracht 19
2514 AB Den Haag

070 - 383 95 04