De vereniging voor professionals bij Defensie
Achtergrond_Home.jpg
Open brief aan Minister Hennis over het AOW-gat

Geachte minister,

 

Tienduizenden defensiemedewerkers hebben of krijgen een AOW-gat. Daar was en is nog steeds veel emotie over. De hele oppositie was voor het 100% dichten van het AOW gat, militairen moeten namelijk verplicht op 65 jarige leeftijd met pensioen. En ook burgermedewerkers met een wachtgelduitkering verdienen géén AOW-gat. Maar u legt, samen met het Kabinet, een aanzienlijk deel van de rekening bij het defensiepersoneel.

 

U heeft toezeggingen aan de Tweede Kamer gedaan over een aanvulling om het AOW-gat te ‘verzachten’, maar dat is nog steeds niet 100% gedicht. Voormalige defensiemedewerkers houden nog steeds een flink gat in hun portemonnee. U geeft in de Tweede Kamer aan dat uw toezeggingen vooral uit de arbeidsvoorwaardengelden worden betaald. U maakt mooie sier met geld dat is bedoeld voor de arbeidsvoorwaarden van het hele defensiepersoneel. Daar gaan de vakbonden óók over, en u kent ons standpunt. Wij laten werkenden niet nóg meer opdraaien voor het AOW-gat van (oud) defensiemedewerkers.

 

Defensie betaalt sinds jaar en dag de RVU, een fiscale boete omdat medewerkers met vroegpensioen gaan. Ten eerste is die boete o.i. onterecht, militairen moéten immers verplicht stoppen met werken. Zij hebben een wettelijk geregelde bijzondere positie. Ten tweede hebben u en uw voorgangers nagelaten ooit wat aan die RVU boete te doen. U gaf in de Tweede Kamer aan dat u hier niks aan kunt veranderen. Dat is een misvatting. Voor Defensie geldt in dit geval hetzelfde als voor een gewone belastingbetalende onderneming. Die kan altijd in bezwaar (en evt. daarna in beroep) als hij het niet eens is met een aanslag. Dit geldt dus ook voor de RVU. Daarnaast kunt u altijd in dialoog met de fiscus over de voorgaande jaren. Kortom, aan de slag dus, want die fiscale boete van pakweg 175 miljoen op jaarbasis kan de defensieorganisatie uitstekend gebruiken om onder meer het AOW-gat wél voor 100% te dichten.
De financiële nood bij Defensie is immers hoog.

 

Hoogachtend,

 

Jean Debie, voorzitter VBM, mede namens de BBTV
Marc de Natris, duovoorzitter GOV|MHB, mede namens KVMO, NOV, KVNRO en ODB
Anne-Marie Snels, voorzitter AFMP, mede namens de MARVER en FNV Overheid

Verenigingen

logo KVMO DIAP

KVNRO

nov

Contact

Koninginnegracht 19
2514 AB Den Haag

070 - 383 95 04