Maandag 3 december jl. heeft de actie “Ik sta stil bij Defensie” plaatsgevonden. Om 12.00 uur gaat, zoals iedere eerste maandag van de maand, het luchtalarm 1 minuut af. Dit is een test voor wanneer het echt mis is. Afgelopen maandag ging opnieuw het luchtalarm af, gelukkig werkt alles. Maar werkt alles wel echt? Het luchtalarm is een signaal. Een signaal waarop gereageerd moet worden. Ook Defensie kan ingezet worden wanneer het noodgeval dit vereist. Is Defensie hier nog wel toe in staat?

Helaas zijn wij er als GOV|MHB niet meer zeker van dat naast het luchtalarm óók Defensie door een maandelijkse test zal komen. De ‘braindrain’ van personeel overtreft de instroom nog steeds ondanks het feit dat het met de werving goed gaat. Hoe operationeel inzetbaar zijn onze eenheden nog met al deze tekorten? Om maar van de ondersteunende diensten niet te spreken.

Het opnieuw stuklopen van de arbeidsvoorwaardenonderhandelingen wekt geen vertrouwen bij het personeel. Er moet iets gebeuren om ervoor te zorgen dat het defensiepersoneel de aandacht krijgt die het verdient. Een andere optie is om door te gaan zoals we al jaren doen. Echter, dit kan niet de oplossing zijn omdat we zo geen personeel meer over houden. Maar, het luchtalarm doet het in ieder geval nog….
De GOV|MHB wil meer aandacht voor het defensiepersoneel en is daarom de actie “Ik sta stil bij Defensie gestart”. Leden/niet leden/Defensiepersoneel en burgers zijn opgeroepen om een minuut lang stil te staan bij Defensie en hier een SELFIE van te maken en te delen op Social Media. Een minuut is veel te kort, maar het is een begin.

De #IkstastilbijDefensie is veelvuldig gebruikt en gedeeld op Twitter en Facebook. SELFIES vanuit alle verschillende hoeken van de organisatie en de wereld zijn gedeeld. Hiernaast ziet u de winnaar van onze actie. “Juf Ank, lever toch geen luizenstreek” past wat ons betreft goed in het signaal wat deze actie af wil geven naar het ‘Haagse’. Deze actie was een eerste stap naar meer aandacht voor het defensiepersoneel. Wij hebben veel reacties gezien, maar als de situatie niet verbetert hebben wij er meer nodig. Wij vragen u dan ook om in de toekomst aan te sluiten, voor uzelf, uw collega’s en onze krijgsmacht als blijkt dat het personeel niet op één wordt gezet.