De vereniging voor professionals bij Defensie
Achtergrond_Home.jpg
Nr. 1 | Februari 2016

Column Duovoorzitter | Februari 2016

 

2016: Een geweld(dad)ig jaar

Het jaar 2016 wordt voor Defensie en haar personeel een bijzonder jaar. Een bijzonder jaar omdat er duidelijkheid voor Defensie zal komen over of er daadwerkelijk sprake is van een (politieke) trendbreuk. Een trendbreuk in het veiligheidsdenken in Nederland dat onze normen en waarden niet vanzelfsprekend en het verdedigen meer dan waard zijn.

 

Ik hoop niet dat de eerste weken van 2016 representatief zijn voor de rest van het jaar. De eerste weken stonden in mijn ogen dan ook in het teken van wantrouwen en het op scherp zetten van onderlinge verhoudingen. De (vermeende) Noord-Koreaanse test met een waterstofbom heeft er toe geleid dat Amerika een bommenwerper over Zuid-Korea heeft laten vliegen en een vliegdekschip naar de Japanse Zee stuurde. De spanningen tussen Iran en Saoedi-Arabië nemen verder toe en een proxy-oorlog ligt op de loer in het toch al onstabiele Midden-Oosten. Israël vreest dat de Palestijnse Autoriteit met de gematigde premier Abbas aan het hoofd instort, met alle gevolgen van dien voor de toch al oplopende spanning tussen beide landen.
Aan onze oostflank doet Poetin ‘een duit in het zakje’ door zijn defensiebudget verder op te schroeven onder het mom dat de Verenigde Staten een gevaar is voor de nationale veiligheid. Nog dit jaar wil Rusland drie divisies oprichten aan onze oostflank of moet ik zeggen oostfront?
Voor het eerst sinds 25 jaar laat Argentinië weer eens van zich horen inzake de Falkland Eilanden. Ruikt Argentinië een kans nu de Britse krijsmacht aanzienlijk is uitgedund?
In Europa heeft, mede naar aanleiding van de gebeurtenissen in Keulen, de vluchtelingendiscussie zich verder verhard. In Parijs wordt een in Duitsland geregistreerde vluchteling doodgeschoten voordat het hij een aanslag kan plegen op het politiebureau. In Istanbul en Jakarta waren de zelfmoord (IS) terroristen helaas wel succesvol.
Op het moment dat ik dit schrijf is het jaar nog maar welgeteld 14 dagen oud. Het lijkt erop dat 2016 een gewelddadig jaar wordt. Misschien niet het jaar waar u en ik op hopen. Echter, het sluiten van de ogen voor bovenstaande ontwikkelingen is volgens mij niet (meer) in het belang van Nederland en haar inwoners.
door

 

M.E.M. de Natris
Duovoorzitter GOV|MHB

Download Bulletin

Verenigingen

logo KVMO DIAP

KVNRO

nov

Contact

Koninginnegracht 19
2514 AB Den Haag

070 - 383 95 04