De vereniging voor professionals bij Defensie
Achtergrond_Home.jpg
Nr. 6 | oktober 2019

Download bulletin

In tegenstelling tot hetgeen ik schreef in mijn laatste column, heeft het defensiepersoneel pas in de maand september haar loonsverhoging gekregen. Voor velen was het een verrassing dat ook de met terugwerkende kracht doorgevoerde cao-maatregelen tegen het hoogste belastingtarief zijn belast. Uiteraard niet fraai maar dit wordt bij de belastingopgave 2019 weer verrekend, zodat u alsnog het loon, waar u recht op heeft, krijgt.

Het komend jaar wordt het wederom spannend wat u van uw cao-loonsverhoging overhoudt. De Prinsjesdagnota staat bol van positieve koopkrachtplaatsjes. Deze mooie voorspelling zou echter als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen als het kabinet niet snel ingrijpt op de spelregels die zij opleggen aan ons ABP. Ons ABP, uw en mijn pensioen, doet het uitstekend. Sinds jaar en dag heeft zij een gemiddeld rendement van 7%. Onlangs presenteerde ABP haar resultaten tot 31 augustus 2019. Het vermogen, ondanks de slechte augustus beursmaand, was in de eerste 8 maanden van 2019 met ruim 14% gestegen. Ons pensioenvermogen nam in 8 maanden tijd met 57 miljard euro toe naar een pensioenpot van 456 miljard euro. Ondanks dit fantastisch resultaat is de dekkingsgraad gedaald naar 88,6%. Dit houdt in dat voor iedere euro die ABP aan pensioen uit moet keren hier maar 88,6 eurocent tegenover staat. Niet gehinderd door enige pensioenkennis kan ik me voorstellen dat iemand zich dan grote zorgen maakt over zijn of haar pensioen. De reden waarom de dekkingsgraad omlaag is gegaan heeft alles te maken met de spelregels
die het kabinet en de Nederlandse Bank de pensioenfondsen opleggen. Zo moet ons ABP rekenen met een rendement van 0,3% voor de komende 60-70 jaar. Daarnaast moet ons ABP, net als andere pensioenfondsen, verplicht (Nederlandse) staatsobligatie opkopen tegen -0,4%. Nu begrijpt u wie die ‘gekken’ zijn die obligaties met negatieve rente opkopen. Wij zijn degenen die met het door ons opzij gelegde pensioengeld het “gratis “noodfonds” van Kabinet Rutte III gaan vullen.


Omdat ons ABP verplicht moet rekenen met een rekenrendement van 0,3%, omdat de ECB derente nog verder verlaagd heeft, zal de  pensioenpremie volgend jaar aanzienlijk moeten stijgen. Niet voor het eerst ziet u een groot gedeelte van de loonsverhoging verdwijnen naar het ABP. Als dit noodzakelijk zou zijn kan ik me dit voorstellen. Echter, ons ABP bulkt van het geld. Helaas ‘bestaat’ dit geld niet omdat het ABP niet met een realistisch gematigd rendement, bijvoorbeeld 2-2,5% mag rekenen, maar uit moet gaan van een rendement dat 23 keer lager ligt dan het
gemiddelde van de afgelopen 30 jaar.


Ik sta hier niet alleen in. ABP voorzitter Wortmann geeft op de ABP-site aan “Deelnemers zien dat er meer geld in kas is dan ooit tevoren, maar dat toch een verlaging van pensioen dreigt. Dat is echt niet meer uit te leggen.” Het kabinet is nu aan zet en als het niet de juiste maatregelen neemt wordt het tijd dat u en ik elkaar op het Malieveld gaan tegenkomen onder het motto: Stop Dijsselbloem en Consorten (zie weblog www.kvmo.nl).

Download bulletin

Verenigingen

logo KVMO DIAP

KVNRO

nov

Contact

Koninginnegracht 19
2514 AB Den Haag

070 - 383 95 04