De ruim 1.500 militairen die hebben genomen aan de bevrijdingsactie bij de treinkaping in De Punt (1977), krijgen de veteranenstatus. Dat heeft minister van Defensie Hennis-Plasschaert vandaag in de Tweede Kamer meegedeeld.
Geen insigne
Tijdens het overleg over de veteranennota verraste minister Hennis-Plasschaert de Tweede Kamerleden en de toehoorders met de mededeling dat de ruim 1.500 militairen die hebben genomen aan de bevrijdingsactie bij de treinkaping in De Punt (1977) de veteranenstatus krijgen.
Eerder was door (voormalig) minister van Defensie Hillen aangegeven dat de veteranenstatus niet zou worden toegekend, maar dat de ruim 1500 militairen, afkomstig van alle vier de krijgsmachtsdelen, een apart draaginsigne zouden ontvangen. Met de huidige toezegging van minister Hennis-Plasschaert is dit nu teruggedraaid.
Met de toekenning van de veteranenstatus wil de minister een einde maken aan een gevoelige discussie. Het besluit heeft volgens haar zowel de instemming van de Molukse gemeenschap als van de militairen.
GOV|MHB
De GOV|MHB is blij met de toezegging van de minister. Hiermee krijgen de toentertijd ingezette militairen de erkenning die zin verdienen en komt een einde aan een langlopende en pijnlijke discussie.