De vereniging voor professionals bij Defensie
Achtergrond_Home.jpg

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma heeft de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer in een brief laten weten de uitkering als gevolg van de regeling Ereschuld niet mee te laten tellen in de middelentoets van de Wet Werk & Bijstand (WWB).
 
Te groot vermogen door uitkering Ereschuld
Veteranen die in het verleden  opgelopen verwondingen of psychische schade hebben opgelopen kunnen in aanmerking komen voor een uitkering van Defensie, in het kader van de zogenaamde regeling Ereschuld. Deze uitkering bestaat uit een bedrag ineens.
 
De Nationale Ombudsman had een klacht gekregen van een Libanon veteraan die via de regeling Ereschuld eenmalig 25.000 euro had gekregen als compensatie voor zijn chronische psychische problemen. Als gevolg hiervan werd bij de middelentoets geconstateerd dat zijn vermogen te groot was, waardoor de man geen recht meer had op een bijstandsuitkering.
Hierop heeft de Nationale Ombudsman staatssecretaris Kleinsma verzocht om deze uitkering buiten de middelentoets te laten, vanwege het bijzondere karakter.
Staatssecretaris Kleinsma heeft hier op gereageerd door te stellen dat voor deze specifieke uitkering, met terugwerkende kracht, een uitzondering wordt gemaakt.
 
Middelentoets
De middelentoets wordt bij een WWB-uitkering gehanteerd om het vermogen van een ingezetene te bepalen. Indien dit vermogen boven de grens van 5.795 euro uitkomt, bestaat er geen recht op een WWB-uitkering (bijstand).
 

Verenigingen

logo KVMO DIAP

KVNRO

nov

Contact

Koninginnegracht 19
2514 AB Den Haag

070 - 383 95 04