De vereniging voor professionals bij Defensie
Achtergrond_Home.jpg
Defensie: VWO diploma voor officieren meer dan voldoende voor een gelijkwaardige civiele baan

Waar Defensie haar eigen aspirant-officieren een opleiding op wetenschappelijk niveau laat volgen, alvorens hen te benoemen tot officier, is volgens diezelfde Defensie een VWO diploma voor officieren meer dan voldoende om een gelijkwaardige civiele baan te verkrijgen.

 

Sinds 2012 krijgen officieren bij de krijgsmacht een civiel erkend WO-bachelor diploma op het moment dat zij succesvol de wetenschappelijke officiersopleiding hebben voltooid. Een grote stap voorwaarts in de erkenning van de officiersopleidingen aan de Nederlandse Defensie Academie én een erkenning van het werk- en denkniveau van de hedendaagse officier in de Krijgsmacht.

 

Hoe anders is dat op het moment dat een officier met vele jaren diensttijd achter de naam, die het einde van zijn of haar BBT-aanstelling ziet naderen maar geen civiel geaccrediteerd diploma heeft en ter compensatie daarvan een opleiding aanvraagt.
Dan is Defensie plots van mening dat een VWO diploma meer dan voldoende is voor deze officier om in de burgermaatschappij een baan te vinden op gelijkwaardig werk- & denkniveau. Een aanvraag voor een HBO- of WO-opleiding wordt dan gewoonweg afgewezen. Dit terwijl het sinds opkomst 2005 nog maar enkele tientallen officieren betreft. Het overgrote deel heeft inmiddels een WO-opleiding achter haar/zijn naam staan, of een FPS- aanstelling verkregen.

 

GOV|MHB

Voor de GOV|MHB is dat onbegrijpelijk en onacceptabel.
Met slechts een VWO diploma is het voor een eind twintiger/begin dertiger onmogelijk om een civiele baan te vinden op HBO/WO werk- en denkniveau. Zelfs met een uitstekend CV dat de meeste officieren kunnen overleggen.

Om die reden heeft de GOV|MHB Defensie, middels een brief, in het Georganiseerd Overleg om opheldering gevraagd over de ridicule argumentatie om aanvragen voor opleidingen door deze categorie officieren af te wijzen.

 

 

Verenigingen

logo KVMO DIAP

KVNRO

nov

Contact

Koninginnegracht 19
2514 AB Den Haag

070 - 383 95 04